Çekişmeli Boşanma Davası Kaç Yıl Sürer?
Boşanma davaları kanunda anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davası olmak üzere iki türdür. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kısa sürdüğünden ayrılık sürecinde çiftlerin en çok tercih ettiği boşanma türü anlaşmalı boşanma davasıdır. Fakat anlaşma koşulları gerçekleşmediğinde eşler, boşanmadan doğan yasal haklarını mahkeme tarafından hükmedilmesini talep ederek çekişmeli boşanma davasını açabilecektir. Çekişmeli boşanma davası, tarafların uzlaşamadığı hususların mahkeme tarafından nihai bir çözüm bulması için başvurulan bir yöntemdir. Tarafların sunmuş olduğu iddia ile taleplerin değerlendirilmesi, delillerin incelenmesi aşamaları en az 1 yıl sürmektedir.
Çekişmeli boşanma davalarının net olarak ne kadar süreceği ve kesin olarak hangi sürede sona ereceğini belirtmek mümkün değildir. Davanın hangi mahkemede açıldığı, bu mahkemenin iş yoğunluğunun ne kadar olduğu, tarafların delillerinin incelenmesi aşaması gibi birden fazla neden ile bir davanın sürecinde değişkenlikler bulunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir gibi dosya yoğunluğu fazla olan büyük illerde davalar en az 1,5 yıl sürmektedir (Mahkemenin iş yoğunluğuna göre değişkenlik göstererek daha az sürdüğü dosyalar bulunmaktadır.) ve 2 yıla kadar uzayabilmektedir. Bu belirtilen süre ilk derece mahkemesinde devam edecek olan kararın verilmesi aşamasına kadar olan süreçtir. Karar verildikten sonra istinaf mahkemesine gönderilerek karara itiraz etme süreci de vardır ve yaklaşık olarak itiraz değerlendirme süreci de 1-2 yıldır.
Çekişmeli Boşanma Davası Aşamaları Nedir?
Davanın açıldığı andan itibaren sürecin ne kadar sürdüğünü daha net bir şekilde anlatmak ve bu davanın hangi aşamalardan geçtiğini belirtmek maksatlı bu tablo oluşturulmuştur.
Dilekçeler Aşaması(Davaların ilk aşamasıdır ve her iki taraf iddia ile savunmalarını öne sürer. Bu aşama yaklaşık 2 aylık bir sürece denk gelmektedir.) | Sırasıyla dava dilekçesi, cevap dilekçesi, cevaba cevap dilekçesi ve ikinci cevap dilekçesi olmak üzere her iki tarafın 2’şer dilekçe yazma evresi bulunmaktadır. |
Ön İnceleme Aşaması(Dilekçeler aşaması bittikten sonra yaklaşık 2 ay sonraya duruşma günü verilmektedir.) | Dilekçeler aşaması tamamlandıktan sonra ön inceleme duruşması, 1 ya da 2 ay sonraya verilmektedir. İlk duruşmada ilk itiraz ile dava şartları, uzlaşamadıkları hususlar tespit edilecektir. Yeni bir gün verilerek tahkikat aşamasına geçilecektir. |
Tahkikat Aşaması(Delillerin incelenmesi aşamasıdır ve en az 3-4 celse sürmektedir. Mahkemenin iş yoğunluğuna göre duruşmalar arasındaki süreç uzayıp kısalmaktadır. Yaklaşık 1 sene sürmektedir.) | Bu aşamada celp edilecek deliller adına ilgili yerlere, kurumlara müzekkere yazılacaktır. Tarafların her ikisinin bildirdiği tanıklar duruşmalarda dinlenecektir ve her duruşmada hakim 2 ya da 3 tanık dinler. |
Sözlü Yargılama Aşaması
(Tahkikatın sona erdiği, artık başka araştırılacak bir hususun kalmadığı beyan edilerek sözlü tahkikata geçilecektir.) |
Tahkikatın bittiği, yargılama aşamasında artık hükmün açıklandığının bildirildiği evredir |
Karar Aşaması | Delillerin incelenmesi sonrasında kararını açıklamasıdır. |
Ortalama Süre Nedir?
Çekişmeli boşanma davaları ortalama olarak 1,5- 2 yıl sürmektedir. Ancak mahkemenin iş yoğunluğu fazla ise senede 2 duruşma gerçekleşmekte ve bu gibi durumlarda bir dava süreci 3 yıla kadar uzamaktadır.
Yerel mahkeme tarafından verilen karar sonrası tarafların ikisi ya da birisi istinaf yoluna başvurabilir. Bu nedenle istinaf süreci de dahil olmak üzere bir boşanma davasının tam anlamıyla neticeye ulaşması, kesin karar verilmesi toplamda 3-4 yıla kadar uzayabilir.
Her İki Taraf Boşanmak İster ise Süreyi Kısaltır Mı?
Her iki eş de boşanmak isterse davanın süresini kısaltır, daha çabuk boşanma kararı verilir bilgisi, yanlıştır. Her iki tarafın da boşanmak istemesi ya da taraflardan birisinin boşanmak istememesi dava sürecine etki etmemektedir. Nitekim çekişmeli boşanma davası, tarafların yalnızca boşanma hususunda mutabakata varmadığı hallerde açılmaz. Tarafların boşanmaya bağlı olan unsurlarda anlaşamaması halinde de çekişmeli boşanma davası açılabilir. Eşler azminat; nafaka; velayet hususlarında ortak noktada buluşamıyorsa eşler çekişmeli boşanma yolu ile boşanabilir.
Mahkeme tarafların boşanma ile boşanmaya bağlı unsurlara dair dilekçeler aşamasının tamamlanmasını, akabinde tahkikat aşamasında delillerin incelenmesini ve en sonunda da araştırılacak bir husus kalmadığından karar aşamasına geçeceğinden yasal işlemleri uygulayacaktır. Davalının boşanmak isteyip istememesi, her iki eşin de boşanmak istememesi dava sürecini etkilemeyecektir.
Karşı Taraf Duruşmaya Gelmezse Süreç Uzar Mı?
En çok sorulan sorulardan birisi de çekişmeli boşanma davasına taraflardan birisinin gelmeyerek davayı uzatıp uzatamayacağıdır. Öncelikle burada bildirilmesi gereken en önemli husus şudur ki; davacının davaya katılmaması dava dosyasının düşmesine neden olacaktır. Fakat davalının davaya katılmaması ya da davaya cevap vermemesi dava sürecini uzatmamaktadır. Hatta davalının dava dilekçesine cevap vermemesi dava sürecini daha da kısaltmaktadır, süreçte dilekçeler aşamasında yaklaşık 1 ay kazandırmış olacaktır.
Davalının davaya katılma gibi bir zorunluluğu bulunmamaktadır, bu nedenle duruşmalara katılmaması yargılama sürecini uzattığı manasına hiç gelmemektedir. Mahkeme, açılan davada dava dilekçesinin usule uygun olup olmadığını inceledikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre davadaki usuli işlemlerin tamamlanmasını sağlayacaktır.
Çekişmeli Boşanma Kaç Celsede Biter?
Bir çekişmeli boşanma davası ortalama olarak 5-6 duruşmada sona ermektedir. İlk olarak ön inceleme duruşması gerçekleşecektir. Ön inceleme duruşması sonrasında 4-5 celse delillerin incelenmesi, tanıklar varsa tanıkların dinlenmesi işlemleri tamamlanacaktır. Son olarak ise deliller sona erdiği bildirilecek ve karar, son duruşmada açıklanacaktır.
Çekişmeli Boşanma Davası Neden Uzun Sürüyor?
Çekişmeli boşanma davası adı üzerinde olduğu gibi ihtilaflı bir dava türüdür ve taraflar uzlaşamadığı hususlarda mahkemenin karar vermesini talep etmektedir. Bu nedenle tarafların her ikisi iddialarını ve savunmalarını sunacak, deliller incelenecek ve değerlendirme sonrasında bir karar verilecektir. Kısacası tarafların anlaşma sağlamadığı konular adına mahkemenin karar vermesi için belli usuli işlemlerin tamamlanması gerekmektedir. Hakim iki taraf boşanmak istese dahi belli usuli işlemler tamamlanmadan ve gerekli delil incelemesini yapmadan bir sonuca ulaşamayacaktır. Sürecin bir avukat eşliğinde yapılması ve dosyanın takibi önemli olup süreci kısaltabilecektir.
Birçok kişi davanın uzun sürdüğünden dert yanmaktadır; fakat bunu bilen eşler, sırf davalar uzun sürdüğü için mutsuz bir evlilikte yıllarını geçirmektedir. Halbuki boşanma davasında eşlerin evliliği resmi olarak devam etse de dava devam ederken ayrı yaşamalıdır. Boşanma talepli dava açarak bir adım atılmalı, yıllar boyu mutsuz bir evliliğe hapsolmamalıdır.